9 Mayıs 2016 Pazartesi

Tuzak Hesaplar – 4 Hastane, Kışla ve Villa

loading...

     Tekil tuzak hesaplarını (bu hesaplar tekli T4 veya T3 saldırılarında karşı) kurulumlarını  anlattığım yazımın 4. kısmındayız. 1. Yazımda tekil tuzak hesapları hakkında genel bilgi, 2 yazımda araştırma lar için biraz bilgi ve 3. Yazımda da kale içi binaların savaş yeteneğinize katkısı olup olmadıklarına kısaca anlattım. Bu yazımda da kale içine çok kez inşa edebileceğiniz kışla, hastane ve villa ile kale dışı binalarına çiftlik, marangozhane, taşocağı, maden bakacağız.


     Hastaneler üzerinde en çok durulacak konu olacaktır. Unutmamak gerekir ki tuzak olmanın en büyük avantajı “Sizin hastaneniz varken saldıranın hastanesi yoktur, onların askerleri ölürken siziniler ölmek zorunda değiller” kuralıdır.
     
     Hastane konusuna başlamadan önce kale dışı binalara bakalım


Kale dışı binalar.


     Bu yazıda anlatılanlar bazı oyuncular için sınırları zorlayan mantık dışı gelebilir fakat öncelikle tuzak olmanın kuralını hatırlatmakta fayda var. Tuzak hesaplar güçlerini olduğundan düşük gösterirler böylece rakiplerinin kendilerini küçümsemelerini ve saldırıya geçmelerini sağlarlar.
Tuzak hesap her bir çiftlik, marangozhane, maden ve taşocağından birer tane bulundurmalıdır. İnşa edilen her bir kale dışı bina seviye 18 için 22 bin, 21 için ise 75 bin kale gücü verir. Bu 4 bina dışında ilave edeceğiniz 21 bina 21 seviye için sizin kale gücünüze 1,5 milyon güç ekleyecektir ki bu savaşmanıza hiçbir katkısı olmayacaktır.

     Eğer çiftlik hesaplarınız var ise bu hesaplar ile kaynak ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Çoğu oyuncu tarafından bilinen bir özellik olmasına rağmen hala bilmeyen oyuncular çıktığından tekrardan yazmakta fayda var. ASKERLERİNİZ YEMEĞİNİZ BİTTİĞİNDE ÖLMEZLER. Eğer sizin yemekte yanıp sönen kırmızı sıfır yazınız var ise, siz hala saldırabilir, ilerleme gönderebilir ve en önemlisi savunabilirsiniz. Burada yapmanız gereken bir çiftlik hesabını yemek ve gümüşe ayarlarlamak ve ihtiyacınız olduğu zamanlarda bu hesaptan kaynak aktarımı yapmanızdır.

      Eğer ana hesabınızda bu binaları çoktan inşa etti iseniz panik yapmanıza gerek yok. Bu binalar en az güç veren binalar olup, bu binalarla ne yapacağınız tamamen size kalmış. 21 adet binanın size verdiği güç 1,5 milyon bu binaları yıkıp 187.500 T2 veya 62.500 T3 asker eğitebilir, kaynak ihtiyacınızı çiftlik hesabından karşılayabilir ve gücünüzü hiç arttırmaya bilir, veya hazır yapmışım deyip elinizde tutabilirsiniz. Unutmamanız gereken şudur bu binalar sizin savaşma yeteneğinize bir etkileri yoktur.

21. Sv Bina Gücü      Bina İsmi
75.000                      Çiftlik, Maden, Taşocağı, Marangozhane
149.000                    Hastane, Depo, Pazar
179.000                    Gözcü Kulesi
187.000                    Villa, Demirhane, Jimmo, Elçilik
261.000                    Mihrap
298.000                    Kışla
335.000                    Hapishane
448.000                    Duvar
523.000                    Akadem,, Savaş Odası, Altın Madeni
747.000                    Kale
10Milyon                  7. Seviye Hazine

     Binaların güç değerlerine baktığımızda ilginç şeyler ortaya çıkıyor. MZ açıkca altın binalarına (Hazine, altın madeni) yüksek güç vermiştir. Sonrasında sırasıyla hapishane, mihrap ve savaş odası gelir. Tuzak hesab olmanın gerekliliği olarak yukarıdaki taboda kışla, hastane ve villalar koyu yazılmıştır. Buradan da görüleceği üzere kışlalar kale gücünde hastanelerin iki katıdır. Eğer asker eğitiminizi tamamladı iseniz, kışlalarınızı yıkarak hastane yapmanız, hem gücünüzü biraz düşürecektir hemde saldırı aldığınızda etkinliğinizi arttıracaktır. Bir taşla iki kuş yani.

Hastaneler


    Hastaneler tuzak hesapların en büyük avantajlarından biridir. “Sizin hastaneleriniz varken saldıranın hastaneleri yoktur, onların askerleri ölürken sizinkiler ölmek zorunda kalmazlar”.
Kaç hastaneniz olması gerektiği konusunda aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Burada verilen yatak kapasiteleri araştırma ile arttırılmamış, temel yatak kapasiteleridir.

Hasane Seviye    Yatak Kapasitesi
18                          25.000
19                          27.500
20                          30.000
21                          40.000

     Eğer sizin 8 adet 18 seviye hastaneniz var ise yatak kapasiteniz 200.000, eğer bu hastahaneleriniz 21 seviye ise yatak kapasiteniz 320.000 olacaktır. Kaç adet yatağa sahip olmanız gerektiğine gelince bu sizin araştırmalarınıza, kahraman becerileriniz, ekipmanlarınız (özellikle birlik sağlığı ekipmanları) ve saldıranın saldırı desteklerine göre değişecektir.

     Tuzak hesap olarak saldırı aldığınızda, yeterli yatak kapasitesine sahip olmak isteyeceksiniz. Hastanelerin en iyi tarafı da zamanla yatırımınızın çok hızlı bir şekilde gei dönüşü olacaktır. İnşa etmekte çok kaynak gerekecektir özellikle seviyeleri yükseldikçe, fakat hız olarak daha az hıza ihtiyaç duyacaksınız. Hızlı bir karşılaştırma olması açısından 21 seviye bir hastane 17 milyon taşa (en çok kullanılacak kaynak) ve desteksiz 10 gün hıza ihtiyaç duyar. Kışla 8 milyon taşa (yine en çok kullanılacak kaynak), desteksiz 46 gün hıza ihtiyaç duyar. Hastanelerin kaleniz savaşmaya hazır olduğıunda yapmanız gerektiği hatırlatmaya değer bir konudur. Öncesinde villa ve kışla yapmanız eğitim süresini kısaltırken eğitim sırasını arttıracaktır.

     Aşağıdaki tablo size 20 den 21 seviyeye çıkardığınızda kaynak maliyeti, desteksiz inşa süresi, kale gücü ve bina desteğini verecektir.


     Yeşil ile işaretli alanlarda görüldüğü üzere, daha az hız gerektirmesi ve kale gücünü daha az arttırması ve özellikle %5 birlik sağlığı veriyor olması (bu konu ilerde daha detayı anlatılacak) ile hastane inşa etmek daha avantajlıdır. Fakat bunlar aslında ikincil nedenler, hastane inşa etmemizdeki asıl neden saldırı aldığımızda askerlerimizin ölmemelerini sağlamak. 

     Oyunun ilk başlarında hastane kapasitesi kadar asker eğitip, saldırı aldığınızda tüm askerleriniz hastane yatağına yatmış ve siz hiç asker kaybetmemiş olabilirsiniz. Fakat ilerleyen dönemlerde göreceksiniz ki yatak kapasiteniz askerlerinizin hepsini almayacaktır. Kalkan sizin her zaman en büyük güvenceniz olacaktır. Sonraki aşamada siz bir saldırı aldığınızda hastaneye yatan askerlerinizi hemen altın ile iyileştirip, yatak kapasitenizi boşa çıkaracak, sonraki saldırı için hazır duruma geleceksiniz.
Villa

     Her bir villa seviye yükseldikçe size %1 eğitim hızı desteği verir, ve 20 den 21 e yükseldiğinde bu oran %5 olur ve sonuç olarak her bir 21 seviye villa eğitim hızınıza %25 destek verir. Eğer sizin 8 adet 21 seviye villanız var ise toplam desteğiniz %25 olacaktır. Bu destek 3 farklı araştırmadan, kahraman beceri puanlarından ve ekipmanlarından aldığınız desteğe ilave olacaktır. Çarpışma araştırmasında %20 eğitim hızı araştırması, kahraman araştırma araştırmasında eğitim hızı II araştırması ve canlandırıcı araştırmasında eğitim hızı III araştırması vardır. Eğitim hızı II için kahraman 4. Sv canavar saldırı araştırması gerekli olup, tuzak araştırmalarına çok yakındır. Eğitim hızı II ise canlandırıcı araştırmasında çok aşağılarda yer alıp, 10 seviyeye araştırma tamamlandığından asıl faydası görülecektir. Tuzak hesap için çok faydalı olmayabilir.

     Kahraman becerilerini birlik eğitimi I ve II ye ayarladığınızda araştırmalarınızın üzerine toplam %125 eğitim hızı desteği alırsınız. Üzerine ekleyeceğiniz her bir villa bu desteğe ilave olacaktır. Araştırmalarını tamamlamış ve en iyi kahraman ekipmanı olan devasa T4 hesapları, eğitim sürelerini %80 e kadar kısalta bilmektedir. Optimum oran %70 (%234 eğitim desteği)  dir. Bu destek seviyesi 4 villanın 18 seviyeye yükseltilmesi ile yakalanabilir. Eğer %75 eğitim süresi azaltılması istenir ise (%300 eğitim  süresi desteği), bunun iç,n fazladan %66 destek gerekir yine ilave 4 villayı 18 yada 2/3 villa 21 seviyeye yükseltilerek elde edilebilir.

     Kaç villanızın olması gerektiği kaç asker eğitmek istediğiniz ile ilgilidir. Tuzak hesap gümüş üretmek için villa inşa etmemeli, bu işi çiftlik hesaplara bırakmalıdır. Eğer kahramanınız gümüş üretimi takılı iken kalkansız yakalanır ve sıfırlanır iseniz, telafisi zor bir durumla karşı karşıya kalırsınız.

Kışla


     21 seviye kışla eğitim sırası 5.000 adetken 20 seviyede bu 2.500 adettir. Yani 20 den 21 e yükseldiğinizde bu rakam ikiye katlanır. Canlandırıcı da eğer eğitim kapasitesini araştırdı iseniz bu rakam 6.000 e çıkar fakat tuzak hesap için çokda gerekli değildir.

     Kışlayı iki oyuncu türüne göre ele almak gerekiyor. 1. Grup düzenli eğitmenler ve paketçiler. Paketçiler eğitimlerinde etkinliklerden puan alabilmek için ve krallıklar arası savaşta çabuk hazırlanabilmek için hız kullanırlar iken, düzenli eğiticiler her gün belli miktarda eğitim başlatırlar ve bu oyuncuların çok fazla altını ve hızı yoktur yada kullanmazlar. Bu konuda yaklaşım genelde 2/3 kışlanızın olması ve mümkün oldukça fazla villanızın olmasıdır ki eğitimi etkin bir şekilde tamamlayabilesiniz.  

    Eğer siz elinizde olan hızları kullanarak asker eğitmeyi amaçlıyorsanız ve eğitimleriniz desteklerinizden dolayı daha hızlı ise sizin daha fazla asker eğitme kapasitesine ihtiyacınız olacaktır.  Örneğin rastgele yazıyorum 1000 adet T1 askeri 2 saatte eğitebiliyor iken desteğinizin artması ile bu süre 1 saat 40 dakikaya düştü ise yine tekrardan 2 adet 60 dakika hız kullanabilmeniz için 1100 asker eğitim kapasitesine ihtiyacınız olacaktır.

Sonuç olarak


     Binalar hakkında iki uzun yazıdan sonra, sizin en ideal bina kombinasyonu nedir diye sorduğunuzu tahmin ediyorum. Üzgünüm fakat burada bir ideal söz konusu değil.  Siz hesabınız hakkında son kararı vermeni gerekir. İhtiyacınız olmayan binalarınızı yıkın, depoyu yıkın, pazarı yıkın, savaş odasını yıkın, mihrabı yıkın, hesabınız için yeterli araştırmaları yaptığınıza inandığınızda akademiyi yıkın, radikal bir karar alıp mz nin yeni ekipmanları oyuna yüklemeyeceğini inanıyorsanız ve hazırda güçlü ekipmanlar yaptı iseniz demir hanenizi yıkın. Gözcü kulesi, elçilik ve hapishaneyi elinizde tutun çünkü bu binalar savaşmakta size yardımcı olacaktır. Bu binalar savaşma yeteneğinize direk etkili olduklarından sizin ihtiyacınız olan binalardır. Kale dışında sadece her bir binadan 1 er tane bırakıp diğerlerini yıkın.

     Bunun dışında söylenebilecek direk bir yönlendirme olamaz, hastane villa ve kışla karışımı sizin askerlerinizi nasıl eğittiğinizle alakalıdır.

Sonraki yazıda sonunda size hangi askerlerin eğitilmesi konusunda bir fikir vereceğim. Bunun yanında en önemlisi en etkili dengeli savunma simetrisi, ki size saldıran kale destekler ile en fazla 1.1m asker ile kalenize yürürken sizin kalenizi savunan sınırsız sayıda askeriniz olacaktır.


Bunun yanında ordunuzu savunma için nasıl organize etmeniz, hangi tür ve kademede asker eğitmeniz gerektiği gibi konulardan bahsedeğim. 


Yazanın tamamına aşağıdaki linkler le devam edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Recommended Posts × +